Zeleni krovovi - ZinCo

Zeleni krovovi - ZinCo

Zašto imati zeleni krov?

Osim atraktivnim izgledom, zeleni krovovi nude brojne ekološke i ekonomske prednosti, pod uvjetom da je sustav ispravno izgrađen čime se dugoročno osigurava uspjeh. Zeleni krovovi su vrijedni toga, od ugradnje na malim garažnim krovovima, pa sve do  velikih industrijskih površina.

Ekološki benefiti zelenog krova

Green roofs retain rainwater

Kontrola oborina i kiše

Ovisno o dizajnu zelenog krova, neposredna količina oborina koje teku krovom može se manjiti 50-90% što uvelike smanjuje protok kroz odvodni sustav koji mogu imati manji kapacitet čime se smanjuju i troškovi gradnje.

Green roofs improve the microclimate

Poboljšava mikroklimu

Zeleni krovovi hlade i ovlažuju zrak iz okoliša. Tako stvaraju blagotvornu mikroklimu unutar užeg područja te doprinose poboljšanju mikroklime u urbanim središtima. Koordinirani razvoj zelenih krovova u urbanim središtima može značajno smanjiti takozvani efekt "zagrijanog otoka".

Green roofs bind toxic particles

Veže prašinu i otrovne čestice

Vegetacija zelenog krova pomaže filtriranju prašine i čestica smoga. Biljke apsorbiraju nitrate i druge štetne tvari iz zraka i oborina. 

Green roofs reduce sound reflexion

Poboljšava zaštitu od buke

Ozelenjena područja su prirodni zvučni izolatori i apsorbiraju više zvuka od tvrdih površina. Zeleni krovovi smanjuju reflektirajući zvuk i do 3 dB i poboljšavaju zvučnu izolaciju za do 8 dB. To je vrlo učinkovito za zgrade u blizini zračne luke, bučnih noćnih klubova i tvornica. 

Green roofs help compensate for green spaces

Pruža prirodna biološka staništa

Zeleni krovovi kompenziraju zelene površine koje su izgubljene izgradnjom novih građevina. Pružaju prirodna staništa za biljni i životinjski svijet i vraćaju prirodu natrag u gradove. 

Utilising recycling materials for green roofs

Pomaže recikliranju

Za gradnju zelenih krovova se koriste reciklirani i reciklirajući proizvodi, čime se dodatno štede vrijedni resursi. Guma, polietilen i ekspandirani polistiren koriste u proizvodnji drenažnih elemenata. Stara opeka i humus osnova su za proizvodnju Zinco supstrata. Najvažniji kriterij je kvaliteta proizvoda, koji su testirani od strane priznatih instituta i istraživačkih tijela. 

Ekonomski benefiti zelenog krova

Green roofs retain rainwater

Povećava zadržavanje vode

Zeleni krov može smanjiti protok vode za 50-90% koja se vraća natrag u atmosferu, a ostatak preostale vode otiče sa krova sa zakašnjenjem. Slivnici, odvodi i cijevi mogu imati manji kapacitet čime se smanjuju troškovi gradnje.

Green roofs reduce renovation costs

Smanjuje troškove održavanja

Zeleni krov štiti hidroizolaciju od klimatskih ekstrema, UV zračenja i mehaničkih oštećenja. To uvelike povećava životni vijek hidroizolacije i rezultira smanjenim troškovima održavanja i sanacije.

Green roofs reduce energy costs

Smanjuje troškove energije

Zeleni krov je tampon zona za ekstremne temperature i povećava energetsku učinkovitost zgrade.

Green roofs offer additional space

Pruža dodatni prostor

Pretvaranje ili projektiranje normalno neiskorištenih područja u zelene krovove, osobito za rekreativno ili sportsko korištenje ne samo da omogućuje korištenje skupog prostora, nego i smanjuje troškove kupnje dodatnog zemljišta.

ZinCo sustavi ekstenzivnih i intezivnih zelenih krovova

Svaki sloj koji čini ZinCo sustav zelenog krova kompenzira neophodne funkcije koje su izgubljene nedostatkom slobodnog zemljišta. Dugotrajnost zelenog     krova ovisi o slijedećim dijelovima sustav:

Green roof system

1. Protukorijenska barijera
Štiti hidroizolaciju krova od prodora korijenja.
2. Zadržavanje vlage / Zaštitna prostirka
Štiti protukorijensku barijeru i hidroizolaciju od mehaničkih oštećenja, a također zadržava vodu i hranjive tvari.
3. Drenažno akumulacijske čašice
Zadržava kišnice u koritu na gornjoj strani, a višak vode sigurno odvodi. Pruža neophodnu ventilaciju i prozračivanje području korijena.
4. Filterski sloj
Sprječava ispiranje finih čestica iz tla supstrata, čime se povećava i učinkovitost drenažnog sloja.
5. Supstrat
Sastav ZinCo supstrata osigurava savršeno okruženje za rast i stabilnost vegetacije na zelenom krovu.
6. Biljke i zelenilo
Biljke koje su robusne i otporne na sušu poput seduma, pa sve do zahtjevnih grmova ili čak drveća.