ZinCo sustavi za ekstenzivni i intenzivni zeleni krov

ZinCo je vodeća tvrtka u razvoju sustava zaštite od pada na krovovima koji ne zahtijevaju probijanje krovne hidro izolacijske membrane kao i rješenja za kombiniranje solarnih postrojenja sa zelenim krovovima. Projektiranje sustava usmjereno je na upravljanje oborinskim vodama i suzbijanje učinaka „Urban Heat Island-a“.

Kod dizajna i ugradnje zelenog krova bitno je pripremiti plodnu podlogu koja je optimalna za rast biljaka koje se sade. Najbitniji faktor za izradu zelenog krova je limitirati  dubinski sloj zemlje koji je od velike važnosti za rast bilja.

Svaki sloj ZinCo nadogradnje zelenog krova zamišljen je da preuzme sve bitne funkcije tla koje nedostaju na ovakvom krovu i osigura trajnu pokrivenost biljkama.

Osnovni tipovi zelenog krova

Ekstenzivni zeleni krov
Intenzivni zeleni krov

Zašto zeleni krov?

Omogućuje upravljanje kišnicom

Ovisno o vrsti i dizajnu zelenog krova, neposredno otjecanje vode može se smanjiti za čak 50-90%, čime se znatno smanjuju stope protoka odvodnje oborinskih voda, tj. smanjuje se opterećenje sustava odvodnje. To omogućuje smanjenje kapaciteta kanalizacijskih cijevi čime se znatno smanjuju  troškovi gradnje.

Poboljšava mikroklimu

Zeleni krovovi hlade i vlaže okolni zrak. Na taj način stvaraju povoljnu mikroklimu u svom neposrednom okruženju i pridonose poboljšanju mikroklime u urbanim središtima. Koordinirani urbani razvoj zelenih krovova može značajno smanjiti takozvani „Heat Island“ učinak.

Veže prašinu i toksične čestice iz zraka

Zelena krovna vegetacija pomaže u filtriranju čestica prašine i smoga. Nitrate i ostale štetne tvari biljke apsorbiraju iz zraka i kiše i vežu ih u supstrat.

Poboljšava zaštitu od buke

Zasađene površine prirodni su zvučni izolatori i apsorbiraju više zvuka nego tvrde površine. Zeleni krovovi reduciraju reflektirajući zvuk do 3 dB i poboljšavaju zvučnu izolaciju do 8 dB. Ovo svojstvo je vrlo učinkovito za zgrade u blizini zračnih luka, bučnih noćnih klubova i tvornica.

Pruža prirodna bioraznolika staništa

Uređeni zeleni krovovi nadomještaju zelene površine koje su izgubljene urbanizacijom i razvojem gradova. Oni pružaju prirodna staništa za divlje životinje i vraćaju prirodu u gradove.

Podržava recikliranje

Zeleni krovovi uvelike koriste reciklirane proizvode te proizvode koji se mogu reciklirati, čime se štede vrijedni resursi. U proizvodnji drenažnih elemenata koristi se stara guma, polietilen i ekpandirani polistiren. Glineni materijali Zincolit® i humus osnova su za proizvodnju ZinCo supstrata za krovne vrtove. Najvažniji kriterij je kvaliteta proizvoda, koja je atestirana od strane priznatih instituta i istraživačkih tijela.